ЗМІ Пілоти Форум
Fédération Automobile de l'Ukraine
RSS

Українці на фініші віртуального марафону Petit Le Mans

Дисципліна «Цифровий автоспорт» Українці на фініші віртуального марафону Petit Le Mans

Пілоти Автомобільної Федерації України Максим Єфанов, Девід Пастухов та Тимур Ольховик успішно фінішували на марафоні 2021 року – Petit Le Mans.

«Маленький» Ле Ман має відмінності від свого старшого брата. По-перше, це 10-годинні марафонські перегони, а не 24 годинні. По-друге, відбуваються ці перегоні на початку жовтня, а не влітку. А по-третє, проходять перегони не у Франції, а на віртуальному автодромі з США, що має назву «Роад Атланта».

Протяжність треку автодрому 4 км 90 м - це доволі небагато, враховуючі, що на старт перегонів вийшла 51 команда з різних континентів світу. Порівняємо з майже 22 кілометрами траси «Зеленого пекла» у Нюрбургринзі, де наша команда виступила в 24-годинному марафоні в квітні, чи навіть із Спа, що має майже 7 км кільце, та де виступили в липні на «24 годинах».

Одже, кількість спортивних автомобілів «на 1 квадратний метр» зашкалювала, як написав у чаті підтримці команди Сергій Буцев, якого за вірність та прихильність до виступів команди вже можна назвати «Головой Фан-клубу Команди». До того ж, стартували всі три класи спортивних автомобілів разом. Попереду вишикувалися найспритніші представники класу прототипів боліди Даллара LMP 2, на якому стартувала і команда Digital Autosport of Ukraine. Ці прототипи були настільки швидкі, що своїх супротивників з інших категорій - Porsche, Lamborghini, Ferrari, Corvette - вони проходили майже як стоячих. Як це було - дивіться у запису на офіційному каналі Digital Autosport of Ukraine.

Класи допущених спортивних авто:

1. Прототипи (LMP 2) тут тільки одне шасі - Dallara P217

2. Клас «туринг-карів» GTE: 4 машини - BMW M8, Chevrolet Corvette C8R, Ferrari 488, Porsche 911 RSR.

3. «Молодший» клас «туринг-карів» GT3: 3 машини - BMW M4, Lamborghini Huracan GT3 EVO, Porsche 911 GT3 R.

Траса «Роад Атланта», що розташована у місті Брезельтон, штаті Джорджія, США. Довжина кола 4 км 90 м, 12 поворотів. Максимальна кількість команд – 51. Оріентовно 507 кіл треба подолати за 10 годин гонки. «Малий Ле Ман» є регулярним етапом серії IMSA.

На початку уік-енду о 19 годині за Києвом розпочалася практика на 30 хвилин, за нею кваліфікація 8 хвилин та 2 кваліфікаційні кола для подолання. Команда кваліфікувалася з часом 1:10:417. Після чого був старт гонки з ходу. Вже традиційно для команди Digital Autosport of Ukraine ця місія дісталася капітану команди Максиму Єфанову, що провів за кермом перші три години і дістався до третьої сходинки загального протоколу. Максим говорить: «Гонка була дуже «енергійною» з великою кількістю обгонів. Дуже цікавий досвід, який треба накопичити.»

Після Максима за кермо сідає Девід Пастухов. Відповідальність за команду так психологічно тиснула на Девіда, що він відразу ж спробував підхопити темп найдосвідченого Єфанова, та відкрив повний газ одразу після пітстопу на холодних шинах… Ну далі, ви здогадалися... Ремонт 7 хвилин 40 секунд. Але підтримка команди та вболівальників допомогли Девіду впоратися з нервами, і далі він полетів як на крилах і почав обганяти навіть однокласників. Девід Пастухов: «Файно, тільки рейтинг впав. І так стресував, що в 3 ночі сесія була краще ніж перша в день».

Після Девіда гоночну естафету перейняв Тимур Ольховик, який виступав цього року у всіх командних марафонах. Такого досвіду вистачило, щоб філігранно пілотувати у жорсткому трафіку, хоча з кожною годиною автомобілів на трасі ставало все менше. Тимур Ольховик: «Це було щось! 24 години у Спа – це ж нудна гонка була)) Хлопці молодці, Макс – «красавчик», мы намагалися як змогли. Можна краще - буде краще. Вам дякуємо за організацію, підтримку та все, що Вам доводиться подолати на шляху разом з нами. Ви супер!»

До речі, до фінішу дісталися лише 19 команд із 51, більшість із яких - наші однокласники на потужних та найшвидких прототипах пелотону.

Для українців гонка закінчилася о шостій годині ранку за Києвом - фінішну стрічку марафону Petit Le Mans перетнув пілот Автомобільної Федерації України Тимур Ольховик.

Всім пілотам вручено пам’ятні подарунки від Призового Партнера Команди компанії HyperX.

Слідкуйте за новинами зі світу цифрового автоспорту на ресурсах КЦА FAU: Discord, офіційний сайт, facebook, ютуб-канал Digital Autosport of Ukraine, інстаграм.

Команда «Digital Autosport of Ukraine» виступає за підтримки:

Призовий партнер HyperX – один із найкращих у сегменті ігрових девайсів

A-tune - ваш партнер по сімрейсингу

Febi bilstein – автозапчастини для легкових та комерційних автомобілів від німецького постачальника

Norel - бренд професійної косметики

Генеральні інформаційні партнери Перший Автомобільний канал та Автоцентр

Інформаційний Партнер - AutoRia

Інформаційний Партнер - «За кермом Україна»

Інформаційний Партнер – «Drive Contact»

Прес-реліз КЦА FAU

Видео