ЗМІ Пілоти Форум
Fédération Automobile de l'Ukraine
RSS

«Mazda Гран-прі»: новий переможець у моносерійному етапі Чемпіонату України

Дисципліна «Цифровий автоспорт» «Mazda Гран-прі»: новий переможець у моносерійному етапі Чемпіонату України

Автоспорт поступово повертається до життя після зимової паузи із тестами «Формули 1», «Індікару», першими гонками серії NASCAR та «Формули Е». А також величезною кількістю оприлюднених ліврей, шоломів та складів команд інших чемпіонатів. Однак Чемпіонат України з цифрових кільцевих гонок, на відміну від інших, вже провів свою передостанню гонку сезону на «американській» трасі Лагуна Сека. Цього етапу усі гонщики виступали на автомобілях Mazda MX-5 Cup, що ненадовго перетворило Чемпіонат у моносерію й дозволило оцінити досвід та вміння спортсменів на ідентичній техніці.

Поул-позицію на цей раз взяв Максим Єфанов з часом 1:38.599 і, що найголовніше, зміг втримати її під час старту. На відміну від попередньої гонки, старт був досить чистим, і гонщики у очковій зоні майже без втрат продовжили змагатись за вищі позиції у перегонах. Одразу почався пресинг віце-чемпіона сезону 2020 року Домініка Хорошавіна на тогочасного лідера чемпіонату Сергія Бурима. Врешті решт пілоти обмінялись позиціями вже на 2 колі, таким чином Хорошавін вийшов на 3-ю позицію у гонці. Згодом на 6-му колі Бурим здав ще одну позицію Дмитру Камінному.

Далі у перегонах сформувалось два «фронти» з найзапеклішою боротьбою: за лідерство у гонці та за вихід у очкову зону. Павло Денисенко, Євген Артеменко, Кирило Нєгой та Сергій Бутсев радували глядачів гонки намаганням здобути хоч мінімальну, але все ж якусь кількість балів. А Максим Єфанов та Олексій Селезньов створили справжню інтригу у спробах завоювати «золото» у цих перегонах.

Почалось усе з того, що на 7 колі Денисенко, який на той момент піднявся на 12 позицій, по відношенню до старту, та Артеменко обігнали Дмитра Кривобока у боротьбі за 9 та 10 місця відповідно. На 14 колі до цього протистояння приєднався Кирило Нєгой, який обійшов Артеменка. За два кола до цього, активізувалось протистояння за перемогу: Олексій Селезньов, користуючись досить широким входом у «шпильку» Андретті, проходить Максима Єфанова.

На тому ж 14 колі з різницею у декілька поворотів відбувається два випередження: спочатку Нєгой користується помилкою Артеменка для обгону останнього, та Денисенко, побачивши можливість, одразу зміг випередити Сергія Бутсева та довести кількість відіграних позицій аж до 14. Надалі вже Артеменко, маючи перевагу у темпі, випереджає Бутсева та виходить на 10 позицію. На жаль, протистояння на цьому відрізку пелетону закінчилось через заїзд на піт-стоп Кирила Нєгоя, незважаючи на активний пресинг останнього у боротьбі за 7 позицію з Павлом Денисенком.

Останні 10 кіл вся увага глядачів була прикута до боротьби за лідерство, гонщики увесь час були не більш як у секунді один від одного. На 25 колі Максиму Єфанову вдалось розхитати оборону Олексія Селезньова й повернути собі першу позицію у перегонах. Ситуація напружилась на 32 колі й Селезньову вдалось знову вибороти лідерство у тому самому повороті, де він його втратив минулого разу. Однак, Максим Єфанов, не розгубившись, не відпускав Селезньова далеко від себе й у потрібний момент, а саме у легендарному повороті №8, який відомий під назвою «штопор», зміг зібратись із силами і видати один із найкрасивіших обгонів чемпіонату, а також вперше здобути перемогу у гонці. «Срібло» і «бронзу» отримали Селезньов та Хорошавін відповідно.

Заключний етап Чемпіонату України з цифрових кільцевих гонок відбудеться 28 березня на одній з найвідоміших трас світу «Daytona International Speedway», на якому вирішиться найголовніше питання сезону: «Хто ж здобуде звання Чемпіона України у цифрових кільцевих перегонів?»

Нагадуємо, що знайти найсвіжіші новини зі світу цифрового автоспорту можна на ресурсах КЦА FAU: facebook, instagram, youtube, Discord-канал.

Організатори виражають вдячності партнерам:

- генеральному партнерові Чемпіонату компанії «Ауди Авто Центр Київ Південь»;

- медіа-групі Автоцентр і Першому автомобільному телеканалу;

- XTRM - українському Бренду спортивного одягу;

- косметологічній компанії Arkana.

Чемпіонат проходить за підтримки бренду Logitech G, який в Україні представляє компанія АСБИС-Україна.

Запис трансляції етапу.

Текст Валентин Нефедов