ЗМІ Пілоти Форум
Fédération Automobile de l'Ukraine
RSS

Інформаційне повідомлення

Офіційні новини Інформаційне повідомлення

01.03.2018 року в рамках виконання статутних завдань група фахівців Автомобільної федерації України, на чолі з президентом FAU Леонідом Костюченко, взяла участь у нараді під головуванням Віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленко, присвяченій розгляду питань розвитку автомобільного спорту.

У нараді взяли участь Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов, керівники та провідні спеціалісти Мінмолодьспорту, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції, Міністерства освіти та науки, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства фінансів, Міністерства інфраструктури, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Перед присутніми з інформацією про стан і проблеми розвитку автомобільного спорту виступив президент FAU Леонід Костюченко. У своєму виступі Леонід Костюченко зокрема зазначив, що FAU, забезпечуючи розвиток автоспорту в Україні протягом 26 років та створюючи системні сприятливі умови для участі в ньому громадян України з усіх регіонів та усіх вікових груп, станом на 2018 рік, вивела вітчизняний автомобільний спорт у лідери за чисельністю учасників – автоспорт в Україні став наймасовішим неолімпійським видом спорту.

FAU - єдина організація в Україні яка щорічно здійснює належну підготовку і проведення понад 150 змагань з різних дисциплін автоспорту практично в усіх регіонах України, в тому числі понад 70 етапів Чемпіонатів та Кубків України, відповідно до виключного права організації та проведення офіційних міжнародних та національних змагань на території України, які визначені Законом України «Про фізичну культуру і спорт», Договором про співпрацю між Мінмолодьспортом України та FAU, а також Правилами спортивних змагань з автомобільного спорту, затвердженими у встановленому порядку.

Пропоновані FAU комплексні заходи з розвитку автомобільного спорту та використання практичного досвіду накопиченого профільними світовими неурядовими організаціями для суспільно корисних завдань – комплексного покращення безпеки дорожнього руху.

На відміну від інших видів спорту, в тому числі олімпійських, автомобільний спорт має унікальні позитивні відмінності: високий рівень ужитковості (прикладности). Тобто наш спорт може безпосередньо слугувати джерелом для поліпшення ситуації в багатьох аспектах безпеки дорожнього руху.

Учасниками наради було обговорено основні пропозиції FAU, в тому числі заходи спрямовані на подальший розвиток автоспорту в Україні, а саме:

- підвищення рівня безпеки заходів з використанням автомобілів як об’єктів підвищеної небезпеки, зокрема посилення координації функціонування органів МВС, МОЗ та ДСНС при забезпеченні підготовки та проведення офіційних змагань з автомобільного спорту згідно Постанови КМУ № 2025;

- вдосконалення законодавчого регулювання діяльності в сфері автомобільного спорту;

- розвиток дитячого, учнівського та студентського автомобільного спорту в регіонах;

- забезпечення відомчої реєстрації перегонових та спортивних автомобілів, передбаченої ст. 34 Закону України «Про дорожній рух»;

- вдосконалення ресурсного забезпечення розвитку автомобільного спорту.

Водночас FAU було запропоновано низку заходів спрямованих на підвищення рівня безпеки дорожнього руху з використанням можливостей системи автомобільного спорту. Тут автомобільний спорт повинен реалізувати свої можливості, як соціально відповідальна сфера діяльності, з врахуванням того, що за оцінками експертів серед причин ДТП до 90% складає людський фактор.

Пропозиції FAU зосереджені не лише на питаннях автомобільного спорту, але й сприятимуть діяльності всіх, особливо прикладних видів спорту. Створення умов для використання досвіду глобальних автомобільних організацій, дають змогу вирішувати ширше коло соціальних питань, від підготовки водіїв до участі у розвитку системи безпеки дорожнього руху, в тому числі шляхом напрацювання у водіїв навичок контраварійного кермуваннями, зокрема передбаченого Європейською Директивою 2006/126/ЕС «Про водійські посвідчення».

Для подальшого опрацювання пропозицій FAU, за результатами наради запропоновано створити робочу групу з представників заінтересованих центральних органів виконавчої влади та FAU, а також рекомендовано розглянути можливість включення представника FAU до складу Координаційної ради з безпеки дорожнього руху, утвореної Урядом.

Виконавча дирекція