ЗМІ Пілоти Форум
Fédération Automobile de l'Ukraine
RSS

Рішення КАС FAU від 28 квітня 2017 року

Офіційні новини Рішення КАС FAU від 28 квітня 2017 року

28 квітня 2017 року відбулося чергове засідання КАС FAU присвячене розгляду заяв та вирішенню поточних питань, включених до повноважень КАС FAU.

КАС FAU заслухала подання Комітету Правил Чесної Гри, викладене у Протоколі Комітету Правил Чесної Гри від 20.04.2017 року, заяву Олександра Фельдмана щодо надання оцінки діям постійного члена FAU, володаря ліцензії FAU Гальчинського А. В., у діях якого вбачалися порушення п.п. 3.1. а., 3.5., 3.14. Правил Чесної Гри FAU, які виражалися у письмових та усних наклепницьких звинуваченнях та особистих образах.

За результатами розслідування, вивчення поданих документів, КАС FAU встановила наступне:

В численних листах адресованих FAU, членам КАС FAU, виконавчому директору FAU, Олександру Фельдману та окремим членам FAU, виступах під час наради у Президента FAU, яка відбулась 14.03.2017 року, Гальчинський А. В. допустив публічні образи та необґрунтовані звинувачення Олександра Фельдмана.

Під час опитування Гальчинського А. В. Комітетом Правил Чесної Гри він підтвердив свої образливі висловлювання на адресу Олександра Фельдмана.

Комітет Правил Чесної Гри встановив наявність в діях Гальчинського А. В. порушення Правил Чесної Гри.

У відповідності до п.12.3.4. НСК FAU Гальчинський А. В. був запрошений для участі у розгляді питання, яке його стосувалося, але він письмово у нецензурній формі погодився з накладанням на нього тимчасової дискваліфікації та відмовився від присутності на засіданні.

Відповідно до пункту 1.6. Правил Чесної Гри FAU вважає, що чесна гра є невід'ємною, важливою умовою успішного розвитку спорту і залучення до занять спортом. За допомогою Чесної Гри виграють усі - від окремих осіб до спортивних організацій і суспільства в цілому.

У визначення поняття ЧЕСНА ГРА включено більше, ніж просте дотримання правил у спортивній діяльності: воно містить у собі поняття дружби, поваги і шанування атмосфери, у якій здійснюється спортивна діяльність.

ЧЕСНА ГРА - це спосіб мислення, а не тільки поведінки, вона унеможливлює обман, застосування допінгу, насильство, образи (фізичної чи моральні), експлуатацію, а також нерівні можливості, надмірну комерціалізацію і корупцію.

Члени FAU, володарі ліцензії FAU, організатори та всі органи FAU повинні дотримуватись Правил Чесної Гри та проявляти належну обережність та обачність у виконанні своїх повноважень, діючи таким чином, щоб репутація FAU не страждала від їх дій, уникати зв’язків з юридичними та фізичними особами, діяльність яких суперечить принципам, викладеним у Статуті FAU, НСК FAU та Правилах Чесної Гри (п. 1.9. Правил Чесної Гри).

Зокрема, згідно пп. «а», «б» п. 3.1., п. 3.4. Правил Чесної Гри для підтримки Правил Чесної Гри володарі ліцензій FAU зобов’язані у своїх діях керуватися загальноприйнятими нормами поведінки та етики: бути витриманими і коректними стосовно своїх суперників і колег; виявляти високі моральні якості, суворо дотримуватись моральних принципів спорту - чесності, принциповості, шляхетності; не допускати будь-яких дій, які є неспортивними чи можуть шкідливо вплинути на інших представників, водіїв, офіційних осіб, представників засобів масової інформації чи глядачів та дискредитують спорт у цілому.

За недотримання зобов’язань щодо підтримки Правил Чесної Гри та дії, які згідно цих Правил Чесної Гри, розглядаються як неспортивна поведінка, Володар ліцензії FAU несе відповідальність у порядку, встановленому регламентуючими документами FAU та обов’язковими документами змагання (п. 7.1. Правил Чесної гри).

Зокрема, як неспортивна поведінка відповідно до Правил Чесної гри розглядаються такі дії володарів ліцензій FAU, як:

3.5. Лайка (словесна образа чи використання нецензурних фраз) стосовно офіційної особи, суперника, глядача, представника засобів масової інформації чи іншої людини, що ображає чи принижує цю людину;

Лайка визначена як загальновідомі і зрозумілі усім непристойні слова, вимовлені досить чітко і голосно, щоб бути почутими офіційною особою, глядачами чи іншою людиною. При цьому не може бути виправданням емоційний стан особи, наприклад, при поразці або у випадку іншої невдачі.

3.14. Інша неспортивна поведінка, яка, на розсуд Колегії Спортивних Комісарів змагання, Апеляційного Суду FAU або КАС FAU, визнається як неправильна, явно образлива, недоброзичлива чи несумісна із суспільними і спортивними нормами або така, що не сприяє окремому змаганню або автомобільному спорту в цілому, але не підпадає під жодне з вищевказаних визначень.

В свою чергу недотримання Правил Чесної Гри визнаються порушенням правил підпунктом 12.1.1.а НСК FAU.

Згідно підпункту «в» пункту 7.4. та підпункту «є» пункту 7.5. Правил Чесної Гри рішення про накладання пеналізації за неспортивну поведінку, порушення Правил Чесної гри приймається Комісією автомобільного Спорту FAU (КАС FAU) – щодо будь-яких порушень, здійснених володарями ліцензій або Організаторами змагань на підставі пропозицій Комітету Правил Чесної Гри.

У випадку встановлення КАС FAU факту порушення на винного може бути накладена будь-яка пеналізація, передбачена НСК FAU (п. 2.1. Положення про Комісію автомобільного спорту Автомобільної Федерації України).

Відповідно до підпункту 12.3.1. НСК FAU можуть застосовуватися такі пеналізації:

12.3.1.а. догана або попередження;

12.3.1.b. штраф;

12.3.1.c. зобов'язання виконати певну дію, що становить суспільну користь;

12.3.1.d. виключення кваліфікаційного кола водія

12.3.1.e. пониження стартової позиції

12.3.1.f. старт в гонці з «піт-лейн»

12.3.1.g. Штрафний час або коло;

12.3.1.h. пониження місця у класифікації змагання

12.3.1.і. проходження через «піт-лейн»

12.3.1.j. тимчасова зупинка на піт-лейн (stop @ go)

12.3.1.k. виключення;

12.3.1.l. тимчасова дискваліфікація;

12.3.1.m. постійна дискваліфікація

Підпунктом 12.9.1 НСК FAU передбачено, що за серйозне порушення правил КАС FAU може бути прийнято рішення про тимчасову дискваліфікацію.

Враховуючи вказане, КАС FAU встановила, що висловлювання та дії Гальчинського А. В. є проявом неспортивної поведінки та серйозним неодноразовим порушенням пунктів 3.5., 3.14. Правил Чесної Гри, що знайшло підтвердження під час засідання, зокрема, вивченням відомостей, вміщених до протоколу Комітету Правил Чесної Гри FAU, листів Гальчинського А. В., які направлялись на адресу членів КАС FAU та інших осіб, висловами образливого характеру, свідками яких стали члени КАС FAU, в тому числі під час наради у Президента FAU, яка відбулась 14.03.2017 року.

КАС FAU, приймаючи до уваги чисельність вчинених порушень та їх тяжкість з урахуванням завданої шкоди авторитету FAU та автоспорту в цілому, враховуючи, що такі дії можуть нівелювати досягнення автоспорту в утвердженні Правил Чесної Гри, а також беручи до уваги відсутність усвідомлення недопущення подібних порушень, вважає, що вказані порушення є серйозними та мають винятковий характер, в зв’язку з чим з врахуванням позиції Комітету Правил Чесної Гри, КАС FAU вирішила за неодноразові серйозні порушення п.3.5. та п.3.14. Правил Чесної Гри FAU накласти на володаря ліцензії FAU Гальчинського А. В. пеналізацію у вигляді тимчасової дискваліфікації терміном на 12 місяців;

У відповідності до п. 12.9.2. НСК FAU тимчасова дискваліфікація означає позбавлення винного на час дії дискваліфікації права брати участь в будь-якій якості в будь-якому змаганні, яке проводиться на території України.

З врахуванням рішення щодо тимчасової дискваліфікації Гальчинського А. В. КАС FAU внесла зміни до складу:

Комітет дріфтингу FAU;

Комітет дрег рейсингу FAU.

Враховуючи, що особа, на яку покладено тимчасову дискваліфікацію за серйозну систематичну неспортивну поведінку, є постійним членом FAU, керівником Відокремленого підрозділу FAU у Вінницькій області та відповідно до «Порядку діяльності відокремлених підрозділів ГО «Автомобільна федерація України» керує здійсненням спортивних повноважень FAU на території Вінницької області, що в обставинах, що склалися, буде наносити шкоди діловій репутації FAU, КАС FAU звернулась до Президії FAU з проханням розглянути відповідність дій Гальчинського А. В. вимогам п.п. 3.20.2., 3.20.3. Статуту FAU та спроможності дотримання вимог п. 6.3.11. «Порядку діяльності відокремлених підрозділів ГО «Автомобільна федерація України», згідно якого «Голова відокремленого підрозділу забезпечує відповідність діяльності відокремленого підрозділу Конституції України, чинному законодавству, Статуту FAU, рішенням Конференції, Президії FAU, Виконавчого директора FAU, Комісії автомобільного спорту FAU та рішенням Конференції відокремленого підрозділу».

Також за порушення п.3.14. Правил Чесної Гри FAU, допущене під час наради 14.03.2017 року у відповідь на образи та провокації Гальчинського А. В. у неприйнятному вигляді, якими викликав обурення присутніх, КАС FAU вирішила накласти на володаря ліцензії FAU Фельдмана О.М. пеналізацію у вигляді зауваження (догани) з попередженням про застосування в подальшому більш суворої пеналізації в разі вчинення наступного порушення регламентних документів FAU та зобов’язати принести вибачення за свою поведінку перед учасниками засідання 14.03.2017 року.

КАС FAU також розглянула інші питання, які включено до її повноважень

- За поданням Голови внесено зміни до складу Комітету історичних автомобілів FAU.

- За поданням Комітетів, Робочих груп та зацікавлених осіб КАС FAU внесла зміни:

- до п. 5.2. «Загального регламенту національної серії РТР Тайм-аттак 2017 року» (доповнення групи Club Sport класом Classic)

- до розділу ІІ. Класу 1600 Додатку 2 «Технічні вимоги до автомобілів для участі в Чемпіонаті України, Кубку України з кільцевих гонок 2017 року»

- до п. 3.1. «Загальних вимог до всіх Чемпіонатів, Кубків, Трофеїв (Серій) України та інших змагань з автомобільного спорту в Україні»

- до Тимчасового положення про облік та контроль відповідності каркасів безпеки для розповсюдження його дії на виробників просторових рам для спеціальних кросових автомобілів Багі (СКА Багі)

З результатами розгляду листа Олега Петрищева створено тимчасову робочу групу у складі: Калниш Світлана, Рибак Олег, Петрищев Олег для розгляду поданих пропозиції щодо порядку формування складу КАС FAU та вдосконаленню системи ліцензування водіїв FAU для підготовки пропозицій щодо можливих змін у відповідні регламентуючі документи FAU.

КАС FAU за запитом Мінмолодьспорту щодо необхідності призначення фахівця FAU, для участі у діяльності Національного антидопінгового центру, розглянула пропозицію Голови Комітету безпеки змагань та медицини FAU Олега Рибака щодо призначення Борецького Юрія Романовича завідувача кафедри біохімії та гігієни ЛДУФК, доктора біологічних наук, члена експертної ради МОН України. відповідальним за питання боротьби з допінгом та організації дотримання антидопінгових регламентуючих документів FIA, FAU та Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті».

КАС FAU розглянула також інші питання забезпечення спортивної діяльності FAU.

Комісія Автомобільного спорту Автомобільної Федерації України

Оновлені регламенти та положення можна знайти на сайті FAU в розділі «Документы».