ЗМІ Пілоти Форум
Fédération Automobile de l'Ukraine
RSS

У черкаському аеропорту «літали» найпотужніші автівки

Дисципліна «Дрег рейсинг» У черкаському аеропорту «літали» найпотужніші автівки
Пов`язана подія: 3-й этап Чемпионата по дрег рейсингу

На цілий день черкаський аеропорт перетворився на місце збору всіх, хто любить швидкість та автівки. У неділю у Черкасах пройшов фестиваль швидкості «Sun Drive Fest» та головна його подія – III етап Чемпіонату України з дрег-рейсингу. На летовищі змагалися півсотні автоспортсменів із різних міст України. Кожний з них долав дистанцію у 402 метри.

– Таких машин не побачиш на вулицях міст, бо ж під їхніми капотами більше тисячі кінських сил, – розповідає голова Комітету дрег-рейсингу Автомобільної федерації України Вадим Лисий. – До Черкас приїхали пілоти із Харкова, Києва, Сум, Запоріжжя та з інших обласних центрів. Тут зібралися спортсмени, які виступають не лише у Чемпіонатах України, а й у Чемпіонатах Європи.

Серед таких пілот із Харкова Олег Ворвуль. Він – багаторазовий чемпіон України з дрег-рейсингу. А його, на перший погляд, звичайна «Нива» підкорила всіх глядачів. Кожний намагався заглянути під капот автівки.

– Подібних машин більше немає, тому людям і цікаво подивитися на неї, – говорить про свою «Ниву» Олег. Свою машину він вдосконалив так, що вона може обігнати будь-яку автівку.

– Навіть конкуренти спершу дивляться на неї скепично, мовляв, як «Нива» може швидко їхати? Бо ж, враховуючи всі закони фізики, вона не може обігнати потужні машини. Але вона їде, – розповідає про своє технічне творіння пілот.

І як доказ того на одному із заїздів «Нива» обігнала навіть «Порше».

Улюбленицею черкаської публіки стала також і пілот із Запоріжжя Олена Бублик. У житті – юрист, на дрег-рейсингу – професійна спортсменка. На черкаському етапі вона змагалася аж на двох автівках – на «Ніссані» та на «Порше». Таким чином випробовувала свої сили у різних класах.

– Автомобілі для мене – це хобі, яке переросло у професійний спорт. Хоча водійське посвідчення я отримала сім років тому. А в професійному спорті я вже третій рік, – розповідає дівчина.

Одночасно із Чемпіонатам України проходило національне змагання «Кубок Черкас».

– Позмагатися хочуть не тільки професійні спортсмени, тому ми вирішили провести ще й «Кубок Черкас» на більш стандартних автомобілях, – розповідає співорганізатор фестивалю «Sun Drive Fest», керівник автомобільного клубу «Черкаси» Андрій Яроменко.

У Чемпіонаті України переможців визначали у шести класах, а в Кубку Черкас – у чотирьох – залежно від об’єму двигуна. Наступного разу пілоти змагатимуться у Чернігові, де пройде четвертий етап перегонів. Наразі ж черкаський етап, за словами організаторів, став наймасовішим. А найкращий час проїзду дистанції показав пілот із Сум Сергій Соловченко. Його оригінальний «Запопрожець» подолав 402 метри за 10,7 секунд.

Водночас із дрег-рейсингом на фестивалі працювали й інші локації, зокрема, баскетбольний майданчик, дріфт-таксі, ралі-таксі, картинг та інші. Проходили також і силові змагання.

– Цим фестивалем ми хотіли об’єднати всіх любителів швидкісного спорту, – наголосив наприкінці заходу Андрій Яроменко.

Прес-реліз організатора